Vyhledávač CZ Facebook EN

ZATEMŇOVACÍ ZÁVĚSY NA LÉTO – I PROTI VEDRU

Není blackout jako blackout. Jak si vybrat?

Opět nastávají horké letní dny a otázka, čím zatemnit okna a ochránit se před sluncem, je aktuálnější než kdy jindy. Jedním z dobrých řešení jsou takzvané blackoutové – tedy zatemňující závěsy.

Název blackout („blek-aut“) se vžil obecně pro materiály, které mají větší zastiňovací schopnost než běžné závěsy. Je však nutno říci, že není blackout jako blackout…

BLACKOUTOVÉ ZÁVĚSY se hodí především do ložnic a dětských pokojů. Výborně Vás pomohou ochránit nejen před nežádoucím světlem, ale i před vedrem od letního slunce.
BLACKOUTOVÉ ZÁVĚSY se hodí především do ložnic a dětských pokojů. Výborně Vás pomohou ochránit nejen před nežádoucím světlem, ale i před vedrem od letního slunce.

Blackout vs. dimout

Většina z materiálů označovaných jako blackoutové závěsy je ve skutečnosti DIMOUT – tedy látka, která zastiňuje více než běžné závěsy, ale méně než na 100 procent. Většinou se udává, že zastiňuje například na 70, 80, 90 či 95 procent (samozřejmě čím více, tím lépe) – ale i tento údaj je čistě orientační a může být značně zavádějící. Je to jednak proto, že jde většinou jen o subjektivní odhad a hlavně proto, že látka, která má světlou barvu, zastiňuje mnohem hůře, než úplně stejná látka ve tmavé barvě.

Jak se tedy zorientovat?

TAKOVÉTO LUXUSNÍ BLACKOUTOVÉ ZÁVĚSY se saténovým leskem najdou skvělé využití jak ve velkých sálech, tak i v domácím prostředí.
TAKOVÉTO LUXUSNÍ BLACKOUTOVÉ ZÁVĚSY se saténovým leskem najdou skvělé využití jak ve velkých sálech, tak i v domácím prostředí.

100% BLACKOUTOVÉ ZÁVĚSY

Je třeba si uvědomit, co přesně od zatemňovacích závěsů potřebujeme. Pokud je třeba místnost skutečně zatemnit (například pro možnost denního spánku, do promítacích místností a podobně), pak je nutné zvolit pravý 100% blackout. Tento typ látek má z rubové strany jednobarevný, světlu nepropustný „gumový“ zátěr, který zajistí úplnou světelnou neprostupnost. Výhodou je možnost úplného zatemnění místností.

NĚKTERÉ PROSTORY SI ŽÁDAJÍ důkladné zatemnění. V tom případě se na závěsy uplatní stoprocentní pravý blackout.
NĚKTERÉ PROSTORY SI ŽÁDAJÍ důkladné zatemnění. V tom případě se na závěsy uplatní stoprocentní pravý blackout.
NA PŘEDCHOZÍM SNÍMKU JE VIDĚT množství světla venku a na tomto snímku je pro srovnání vidět, jak jsou blackoutové závěsy pro světlo nepropustné.
NA PŘEDCHOZÍM SNÍMKU JE VIDĚT množství světla venku a na tomto snímku je pro srovnání vidět, jak jsou blackoutové závěsy pro světlo nepropustné.

Nevýhodou je, že jsou tyto látky dekorativní jen ze přední strany. Většinou také bývají poněkud tužší a méně splývavé, proto je pro tyto závěsy nutné zvolit vhodný střih.

Pokud byste ze 100% blackoutu chtěli mít ušity římské rolety, pak rozhodně doporučujeme římské rolety tyčkové, které lépe drží tvar (v našem e-shopu je najdete pod názvy Elegant, Fantasy, Double a Mystery). Blackoutové římské rolety by také měly mít dostatečně velký přesah přes okno, aby světlo do místnosti nepronikalo bokem okolo římských rolet (to ostatně platí i u zatemňovacích závěsů).

ŘÍMSKÉ ROLETY Z BLACKOUTOVÉ LÁTKY je vhodné vyztužit tyčkami. Rolety potom lépe drží tvar.
ŘÍMSKÉ ROLETY Z BLACKOUTOVÉ LÁTKY je vhodné vyztužit tyčkami. Rolety potom lépe drží tvar.

DIMOUTOVÉ ZÁVĚSY

Většina látek, pro které se ustálil název blackouty, jsou ve skutečnosti dimouty – tedy látky, které zastiňují více, než běžné závěsy, ale nikoliv stoprocentně. Jsou to závěsy tkané speciální technologií, kdy je látka tvořena třemi vrstvami, přičemž prostřední vrstva je vyrobena z černé příze nepropouštějící světlo.

Takto vyrobené závěsy mají výhodu v tom, že vypadají pěkně z obou stran – zevnitř i zvenčí (i když je většinou rubová strana jednobarevná). Prostřední černá zastiňovací vrstva při běžném pohledu není patrná. Viditelná je pouze při důkladném zkoumání v místě střihu. Další nespornou výhodou těchto závěsů je, že (alespoň ty kvalitní) bývají měkké a krásně splývavé, a tudíž i na okně vypadají velmi hezky. Také výběr je u tohoto typu závěsů mnohem větší.

DIMOUTOVÉ ZÁVĚSY jsou nejen funkční, ale mohou také vypadat velmi krásně.
DIMOUTOVÉ ZÁVĚSY jsou nejen funkční, ale mohou také vypadat velmi krásně.

Nevýhodou je, že tyto závěsy umí místnost velice dobře zastínit, ale nezatemní ji zcela. Pokud například venku svítí slunce, obrys oken se na závěsu zevnitř „promítne“. Míra světelné propustnosti záleží nejen na typu látky, ale také na její barvě (světlejší látky propouštějí více světla než ty tmavé).

DIMOUTOVÉ ZÁVĚSY ale na rozdíl od blackoutových závěsů místnost nezatemní stoprocentně. Když zvenčí zasvítí slunce, mohou se na nich promítnout obrysy oken.
DIMOUTOVÉ ZÁVĚSY ale na rozdíl od blackoutových závěsů místnost nezatemní stoprocentně. Když zvenčí zasvítí slunce, mohou se na nich promítnout obrysy oken.

Dimout může posloužit i jako luxusní podšívka

Vybrali jste si látku na závěsy, která ale propouští příliš mnoho světla? Pak je tady možnost využít blackoutové nebo dimoutové závěsy jako podšívku. Pravda je, že tato možnost se hodí spíše pro luxusnější látky, protože to cenu závěsů znatelně zvedne, nicméně výsledek pak skutečně stojí za to.

POKUD SE LEHKÉ JEMNÉ ZÁVĚSY PODŠIJÍ dimoutovou látkou, podobně jako v tomto případě, výrazně se podtrhne nejen funkčnost, ale i luxusní vzezření závěsů.
POKUD SE LEHKÉ JEMNÉ ZÁVĚSY PODŠIJÍ dimoutovou látkou, podobně jako v tomto případě, výrazně se podtrhne nejen funkčnost, ale i luxusní vzezření závěsů.

Rada na závěr:

Při výběru blackoutových či dimoutových závěsů se přes látku podívejte proti světlu. 100% blackoutové závěsy by měly mít z rubové strany zátěr a žádné světlo by přes ně prosvítat nemělo. Pokud Vám jde skutečně o důkladné zastínění, proberte tuto skutečnost s prodejcem. Přes dimoutové závěsy pravděpodobně trochu světla prosvítat uvidíte, pohled přes látku proti světlu by Vám měl napovědět, nakolik bude příslušný dimout skutečně zastiňovat.

NĚKDY MŮŽETE POTŘEBOVAT interiér úplně zatemnit a pak potřebujete stoprocentní blackout, jindy stačí důkladnější zastínění a v tom případě si můžete vybrat ze široké nabídky dimoutových závěsů. Dejte si jen pozor při výběru a přesně specifikujte svůj požadavek, protože obecně na většině míst se název blackout běžně používá i pro částečně průsvitné dimouty.
NĚKDY MŮŽETE POTŘEBOVAT interiér úplně zatemnit a pak potřebujete stoprocentní blackout, jindy stačí důkladnější zastínění a v tom případě si můžete vybrat ze široké nabídky dimoutových závěsů. Dejte si jen pozor při výběru a přesně specifikujte svůj požadavek, protože obecně na většině míst se název blackout běžně používá i pro částečně průsvitné dimouty.

Výběr je veliký

V každém případě jak blackoutové, tak dimoutové závěsy Vám můžeme jen doporučit. Jsou to velmi příjemné látky, které Vám zpříjemní spánek, pomohou ochránit místnosti před světlem i vedrem od slunce a navíc ještě nadělají spoustu parády. V naší nabídce si můžete vybrat z velkého množství vzorů – jednobarevné i potištěné, dětské i elegantní, hladké i s hrubší strukturou, se zátěrem i bez něj, blackouty i dimouty…

Pokud byste si výběrem nebyli jisti, přijďte se podívat do firemní prodejny Petroš interier na Zámeckém náměstí 44 ve Frýdku-Místku, kde Vám rádi a ochotně poradíme.

BLACKOUTOVÉ A DIMOUTOVÉ ZÁVĚSY si můžete vybrat z obrovské nabídky jednobarevných i vzorovaných látek.
BLACKOUTOVÉ A DIMOUTOVÉ ZÁVĚSY si můžete vybrat z obrovské nabídky jednobarevných i vzorovaných lá­tek.

Náš tip:

Přijďte si své nové závěsy vybrat do prodejny Petroš interier

Najdete nás zde:

FIREMNÍ PRODEJNU PETROŠ INTERIER najdete na Zámeckém náměstí 44 ve Frýdku-Místku v centrální části náměstí.
FIREMNÍ PRODEJNU PETROŠ INTERIER najdete na Zámeckém náměstí 44 ve Frýdku-Místku v centrální části náměstí.
POZNÁTE NÁS PODLE této výkladní skříně.
POZNÁTE NÁS PODLE této výkladní skříně.